BAHAN BAHANNYA IALAH
- 250 gm butter
- 350 gm gula pasir
- 500 gm buah buahan campuran
- 60 ml air panas
- 350 gm tepung gandum
- 3 biji telur gred A
- 1 sudu besar sunquick
- 1 sudu besar susu pekat
- 1 sudu teh cream of tartar
- 2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh esen vanila
Cara penyediaannya
- Masak gula hingga kuning keperangan dan tuangkan air panas perlahan lahan. Kacau rata.
- Masukkan butter hingga cair, buah buahan campuran, susu pekat dan sunquick. Kacau hingga sebati. Kemudian sejukkan.
- Ayak tepung gandum, cream of tartar dan soda bikarbonat dan masukkan ke dalam adunan buahan tadi. Gaul adunan hingga sebati menggunakan senduk.
- Sediakan loyang dengan kertas baking dan griskan sedikit butter.
- Tuang adunan kek ke dalam loyang. Tutup loyang dengan aluminium foil.
- Kukus selama 2-4 jam untuk dapatkan kelembapan kek.
- Sejukkan semalaman supaya kek dan buahan padat.
- Kemudian sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA.
SHARE BERSAMA RAKAN ANDA.