Eclairs Coklat Cair



Bahan bahan yang diperlukan

100 gm coklat masakan
100 gm tepung gandum
2 biji telur
150 ml air
70 gm mentega

Cara caranya

Panaskan ketuhar pada suhu 200C
Tuangkan air dan mentega ke dalam periuk dan biarkan mendidih.
Dengan api perlahan, ayak tepung gandum sedikit demi sedikit masuk ke dalam periuk.
Kacau sehingga adunan licin dan berkilat.
Setelah siap, sejukkan seketika adunan tadi.
Pukul adunan yang telah sejuk tadi dengan mesin pengadun sehingga licin.
Masukkan adunan tadi ke dalam piping bag.
Paipkan di atas loyang yang telah disapu mentega. Bakar selama 30 minit. 
Setelah siap dibakar, sejukkan sebentar.
Cairkan coklat masakan (teknik double boiler). Celupkan eclairs dan sejukkan dalam peti sejuk.

Cadangan, boleh juga belah tengah eclairs di letak krim coklat 

SEDAP DINIKMATI HIDANGAN SEJUK

Related Posts :

  • Kek Gula Hangus Mudah Bahan bahannya ialah 1 cawan tepung gandum 1 cawan susu pekat 1 cawan gula 1 cawan air panas 2 sudu besar mentega 4 biji telur 2 … Read More...
  • Kek Kukus Putih Telur Bahan bahan  250 gm tepung gandum 150 gm gula pasir 1 gelas putih telur 100 ml santan 100 mlm minyak masak 1 sudu teh esen vanil… Read More...
  • Kek Keju Kapas Bahan bahannya 140 gm gula halus 6 biji putih telur 6 biji kuning telur 1/4 sudu cream of tartar 250 gm krim keju 50 gm mentega 100… Read More...
  • Cheesekut Lazat Bahan yang diperlukan 250 gm cream cheese 1/2 tin susu pekat manis 1 paket biskut keping atau tiramisu Sedikit nestum / oat … Read More...
  • Kek Buah Moist BAHAN BAHANNYA IALAH  250 gm butter 350 gm gula pasir 500 gm buah buahan campuran 60 ml air panas 350 gm tepung gandum 3 biji … Read More...