Bahan kek
- 280 gm tepung penaik
- 280 gm mentega
- 5 biji telur
- 260 gm gula kastor
- 50 ml susu sejat
- 1 sudu kecil esen vanila
- Sedikit pewarna - 7 warna pelangi
Cara penyediaan
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan gebu
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk adunan
- Teruskan pukul sambil masukkan telur satu per satu biji.
- Masukkan susu dan esen vanila. Pukul sehingga rata.
- Bahagikan adunan kepada 7 bahagian sama rata dan warnakan 7 warna.
- Tuangkan sedikit demi sedikit adunan setiap warna ke dalam acuan.
- Bakar pada suhu 180C selama 20 minit.
- Hiaskan cupcake ikut kreativiti masing2.
Bahan untuk krim kek
- 300 gm Krimwell
- 150 gm Gula icing
Caranya
- Pukul krimwell sehingga kembang.
- Masukkan gula icing (ayak 2 kali) ke dalam krimwell tadi.
- Masukkan pewarna (jika mahu) dan sendukkan krim ke dalam piping bag
- Deko di atas kek yang telah siap dibakar tadi .
Siap!
SELAMAT MENCUBA