Bahan bahannya ialah
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 2 sudu besar mentega
- 4 biji telur
- 2 sudu teh sodium bikarbonat
- 1 sudu teh esen vanila
Cara penyediaanya
- Masukkan gula ke dalam kuali tanpa minyak dan goreng dengan api sederhana.
- Apabila gula mula mencair, masukkan air panas dan mentega sehingga cair dan ketepikan.
- Ambil satu lagi bekas, pukul telur satu demi satu sehingga kembang.
- Masukkan susu pekat ke dalam adunan telur dan teruskan pukul.
- Ayak tepung gandum dan sodium bikarbonat ke dalam adunan.
- Masukkan pula esen vanila, pukul sehingga rata dan sebati.
- Setelah itu, masukkan gula hangus yang telah kita masak pada awal tadi. Gaul hingga rata dan sebati.
- Tuang adunan ke dalam loyang, perapkan adunan lebih kurang 3-4 jam untuk mendapatkan sarang yang cantik.
- Bakar pada suhu 160 C ( guna api bawah) selama 1 jam,15 minit terakhir guna api atas bawah ATAU kukus selama 1 jam.
SELAMAT MENCUBA.