Eclairs Coklat Cair



Bahan bahan yang diperlukan

100 gm coklat masakan
100 gm tepung gandum
2 biji telur
150 ml air
70 gm mentega

Cara caranya

Panaskan ketuhar pada suhu 200C
Tuangkan air dan mentega ke dalam periuk dan biarkan mendidih.
Dengan api perlahan, ayak tepung gandum sedikit demi sedikit masuk ke dalam periuk.
Kacau sehingga adunan licin dan berkilat.
Setelah siap, sejukkan seketika adunan tadi.
Pukul adunan yang telah sejuk tadi dengan mesin pengadun sehingga licin.
Masukkan adunan tadi ke dalam piping bag.
Paipkan di atas loyang yang telah disapu mentega. Bakar selama 30 minit. 
Setelah siap dibakar, sejukkan sebentar.
Cairkan coklat masakan (teknik double boiler). Celupkan eclairs dan sejukkan dalam peti sejuk.

Cadangan, boleh juga belah tengah eclairs di letak krim coklat 

SEDAP DINIKMATI HIDANGAN SEJUK