Puding Karamel Kukus

Bahan bahan yang diperlukan

Bahan sos karamel 
  • 90 gm  gula
  • 5 sudu besar air

Bahan puding

  • 5 biji telur
  • 500 ml susu  segar
  • 80 gm gula
  • 1 sudu  kecil esen vanila
  • Mentega




Cara membuat Sos Karamel

  1. Masakkan gula di dalam periuk hingga kekuningan. Guna api perlahan.
  2. Masukkan air dan biarkan mendidih.
  3. Kacau rata dan tutup api.
  4. Sapukan mentega di dalam loyang. Tuangkan sos karamel ke dalam loyang. Ketepikan.

Cara penyediaan

  1. Panaskan susu segar dan gula di dalam periuk guna api kecil. Kacau sentiasa.
  2. Kemudian, masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk adunan dan pukul 10 saat sahaja.
  3. Campurkan adunan susu panas tadi di dalam mangkuk telur dan esen vanila.
  4. Kacau rata hingga sebati
  5. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus 40 minit.
  6. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
SELAMAT MENCUBA.