Mango Float



Bahan bahan


  • 2 biji mangga 
  • 200 gm cream cheese - biarkan lembut dahulu
  • 1 cawan UHT whipping cream 
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 200 gm biskut cream crackers
  • 2 keping biskut cream cracker - dihancurkan

Cara penyediaan


  1. Putar whipping cream sehingga pekat dan ketepikan.
  2. Putar pula cream cheese sehingga tak berketul dan licin.
  3. Tuang susu pekat manis , gaul dan masukkan whip cream putar tadi.
  4. Aturkan biskut dalam bekas acuan.
  5. Masukkan adunan cream cheese ke dalam acuan dan ratakan.
  6. Aturkan hirisan mangga. Ulang langkah yang sama untuk lapisan seterusnya.
  7. Lapisan atas, ratakan adunan cream cheese dan taburkan serbuk biskut hancur.
  8. Simpan di dalam freezer selama 1 jam.
  9. Setelah siap, hiaskan ikut citarasa sendiri.

SELAMAT MENCUBA.