Bahan bahan yang diperlukan
Caramel sauce
- 1/2 cawan gula perang
- 85 gm butter
- 85 ml susu cair
- 1 sudu besar air
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 1/8 sudu kecil garam
Bahan bahan ais krim
- 2 1/4 cawan whipping cream
- 1/4 cawan susu pekat manis
- 1/4 cawan susu segar
- 1 sudu besar serbuk kopi instant
- 1 sudu besar air panas
- 5 keping biskut digestive atau oreo (dihancurkan)
- 1/2 cawan roasted badam (dihiris)
Cara membuat caramel sauce
- Satukan butter, gula perang dan air ke dalam periuk.
- Didihkan selama 5 minit dan padamkan api.
- Masukkan susu cair perlahan lahan, garam dan esen vanila.
- Kacau hingga rata dan sebati. Ketepikan.
Cara penyediaan ais krim
- Masukkan serbuk kopi, air panas dan susu pekat manis dan gaul rata. Biarkan seketika.
- Putar whipping cream dan susu segar hingga pekat.
- Pecahkan adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian - digaul dengan bancuhan kopi tadi. 1 bahagian - digaul dengan caramel sauce.
- Masukkan setengah adunan ais krim tadi ke dalam bekas di selang seli antara 2 bahagian.
- Taburkan 1/2 biskut hancur dan badam ke atas ais krim.
- Masukkan baki ais krim kopi dan caramel dan taburkan lagi baki biskut dan badam.
- Masukkan ke dalam freezer selama 6 jam atau semalaman.
Siap untuk dinikmati.
SELAMAT MENCUBA .
SELAMAT MENCUBA .