Kek Span Pandan Gebu





Bahan yang digunakan


  • 150 gm gula kastor
  • 5 biji telor A
  • 150 gm tepung kek 
  • 80 ml mentega - dicairkan
  • 80 ml air pandan
  • 1 sudu besar ovalette 
  • 1 sudu kecil pes pandan
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • Sedikit pewarna hijau


Cara memasak


  1. Masukkan gula dan telur ke dalam mangkuk. Pukul sehingga kembang.
  2. Kemudian masukkan ovalette dan serbuk penaik. Kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung kek, mentega dan pes pandan. Kacau lagi sehingga rata.
  4. Setelah sebati, tuangkan air pandan ke dalam mangkuk adunan.
  5. Titiskan sedikit pewarna hijau. Gaul sehingga rata.
  6. Griskan acuan dengan sedikit mentega atau guna kertas minyak. Sendukkan adunan ke dalam acuan.
  7. Bakar pada suhu 180 C selama lebih kurang 40 minit. 
  8. Siap untuk dimakan.

SELAMAT MENCUBA.

SHARE BERSAMA RAKAN ANDA.

Related Posts :

  • Fresh Blueberry Cupcake Bahan yang digunakan 2 cawan tepung naik sendiri 2 cawan ais krim vanila 1 1/2 cawan blueberry segar Cara penyediaannya Satukan… Read More...
  • Kek Span Gebu 3 bahan yang diperlukan 3 biji telur 110 gm gula halus 110 gm tepung kek-diayak Cara memasak : Pecahkan telur dan pukul sehin… Read More...
  • Apam Susu Bercorak Bahan bahan 4 biji telur 1 sudu teh esen vanila 4 sudu besar susu pekat 2 cawan tepung gandum 1 cawan gula halus 1 sudu besar o… Read More...
  • Kek Coklat Lava Aiskrim Bahan bahan yang diperlukan Bahan A   120g planta 100g coklat masakan Caranya  Masukkan planta dan coklat masakan ke da… Read More...
  • Kek Cawan Pelangi Bahan kek 280 gm tepung penaik 280 gm mentega 5 biji telur  260 gm gula kastor 50 ml susu sejat 1 sudu kecil esen vanila Sedikit… Read More...