Bahan yang digunakan
- 150 gm gula kastor
- 5 biji telor A
- 150 gm tepung kek
- 80 ml mentega - dicairkan
- 80 ml air pandan
- 1 sudu besar ovalette
- 1 sudu kecil pes pandan
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- Sedikit pewarna hijau
Cara memasak
- Masukkan gula dan telur ke dalam mangkuk. Pukul sehingga kembang.
- Kemudian masukkan ovalette dan serbuk penaik. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan tepung kek, mentega dan pes pandan. Kacau lagi sehingga rata.
- Setelah sebati, tuangkan air pandan ke dalam mangkuk adunan.
- Titiskan sedikit pewarna hijau. Gaul sehingga rata.
- Griskan acuan dengan sedikit mentega atau guna kertas minyak. Sendukkan adunan ke dalam acuan.
- Bakar pada suhu 180 C selama lebih kurang 40 minit.
- Siap untuk dimakan.
SELAMAT MENCUBA.
SHARE BERSAMA RAKAN ANDA.
Related Posts :
Fresh Blueberry Cupcake
Bahan yang digunakan
2 cawan tepung naik sendiri
2 cawan ais krim vanila
1 1/2 cawan blueberry segar
Cara penyediaannya
Satukan… Read More...
Kek Span Gebu
3 bahan yang diperlukan
3 biji telur
110 gm gula halus
110 gm tepung kek-diayak
Cara memasak :
Pecahkan telur dan pukul sehin… Read More...
Apam Susu Bercorak
Bahan bahan
4 biji telur
1 sudu teh esen vanila
4 sudu besar susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
1 sudu besar o… Read More...
Kek Coklat Lava Aiskrim
Bahan bahan yang diperlukan
Bahan A
120g planta
100g coklat masakan
Caranya
Masukkan planta dan coklat masakan ke da… Read More...
Kek Cawan Pelangi
Bahan kek
280 gm tepung penaik
280 gm mentega
5 biji telur
260 gm gula kastor
50 ml susu sejat
1 sudu kecil esen vanila
Sedikit… Read More...