Kek Span Pandan Gebu





Bahan yang digunakan


  • 150 gm gula kastor
  • 5 biji telor A
  • 150 gm tepung kek 
  • 80 ml mentega - dicairkan
  • 80 ml air pandan
  • 1 sudu besar ovalette 
  • 1 sudu kecil pes pandan
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • Sedikit pewarna hijau


Cara memasak


  1. Masukkan gula dan telur ke dalam mangkuk. Pukul sehingga kembang.
  2. Kemudian masukkan ovalette dan serbuk penaik. Kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung kek, mentega dan pes pandan. Kacau lagi sehingga rata.
  4. Setelah sebati, tuangkan air pandan ke dalam mangkuk adunan.
  5. Titiskan sedikit pewarna hijau. Gaul sehingga rata.
  6. Griskan acuan dengan sedikit mentega atau guna kertas minyak. Sendukkan adunan ke dalam acuan.
  7. Bakar pada suhu 180 C selama lebih kurang 40 minit. 
  8. Siap untuk dimakan.

SELAMAT MENCUBA.

SHARE BERSAMA RAKAN ANDA.