Bahan bahan :
Bahan A (Ayam Grill)
- 1 ekor ayam - potong 4
- 1 kiub ayam
- 3 ulas bawang putih - tumbuk kasar
- 1 cm halia - tumbuk kasar
- 2 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar sos tiram
- Serbuk lada hitam kasar, oregano - secukup rasa
- Sedikit minyak masak / olive oil
Bahan B (Sos Cendawan)
- 1 paket cendawan butang
- 1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
- 1 ulas bawang putih - cincang halus
- 1/2 tin air -guna tin prego
- Kiub ayam - secukup rasa
- Sedikit minyak masak
Cara memasak :
Bahan A
- Basuh dan bersihkan ayam.
- Bahagian dada/isi cucuk sedikit dengan garfu supaya bahan perapan meresap dalam ayam.
- Lumurkan kiub ayam, lada hitam dan lada sulah dengan kepingan ayam (bergantung pada saiz ayam)
- Gaulkan sos tiram, kicap manis, bahan tumbuk dengan ayam.
- Letak sedikit olive oil supaya cendawan tak terlalu kering.
- Perap ayam lebih kurang 1 jam atau lebih. (perapan semalaman adalah terbaik)
- Bakar daging sehingga masak sepenuhnya. Pastikan guna api kecil supaya daging masak sekata dan elak hangus.
Bahan B
- Bersihkan dan hiris nipis cendawan butang.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan kekuningan.
- Masukkan hirisan cendawan, tumis sehingga layu.
- Masukkan sos carbonara dan sedikit kiub ayam , tambah sedikit air
- Kacau sehingga pekat dan cukup rasa.
- Sudah siap.
SELAMAT MENCUBA.