Puyuh Masak Pedas
Bahan-bahan :
- 4 ekor burung puyuh
- 2 sudu serbuk kunyit
- 3 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 3 biji cili api
- 1 tangkai cili merah
- 1 sudu sos tomato
- 1 sudu sos cili
- 1 sudu kicap manis
- 1 cawan air tapis
- Garam, ajinomoto dan gula (cukup rasa)
Cara memasak :
- Peram burung puyuh dengan serbuk kunyit dan 1 sudu besar garam. Kemudian goreng dengan mengunakan teknik deep fry.
- Di periuk berasingan, tumis cili merah, cili padi, halia, bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk lumat.
- Kemudian masukan sos cili dan sos tomato.
- Tambahkan 1 cawan air dan tunggu sehingga mendidih.
- Akhir sekali, masukkan 1 sudu kicap manis ke dalam masakan. Kacau dan tutup api.
- Tuangkan sos yang dimasak tadi ke burung puyuh yang telah siap digoreng.
Selamat Mencuba