Bahan-bahan :
Bahan A (KISAR HALUS)
- 7 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci belacan
- 4 biji cili merah
- 3 biji buah keras - dihiris
Bahan B
- Sotong saiz sederhana
- 1 biji bawang merah - hiris bulat dan leraikan
- 1 senduk penuh cili kisar - ikut citarasa
- 3/4 camca besar pes asam jawa
- Sedikit garam dan gula - secukup rasa
Cara memasak :
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan A sehingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing dan pecah minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
3. Tuangkan pes asam jawa, gaul rata.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa
5. Masukkan sotong dan bawang besar yg dihiris bulat, gaul rata dan masak sehingga sotong empuk.
6. Kacau rata dan masak sehingga sambal pekat. Tutup api
SEDIA UNTUK DIHIDANG. SELAMAT MENCUBA.