Bahan yang digunakan
- 3 biji terung panjang
- 1 setengah cawan santan
- 3 sudu besar rempah kari daging - bancuh dahulu dengan air
- 1 sudu besar kerisik
- 3 sudu minyak masak
- Rempah tumis (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
- Gula dan garam secukup rasa.
Bahan untuk dikisar halus
- 2 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 sudu besar udang kering
Caranya
- Potong terung memanjang.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar bersama rempah tumis sehingga naik wangi.
- Kemudian masukkan pes kari. Masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan terung, santan dan kerisik.
- Masak sehingga kuah menjadi pekat.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Siap untuk dihidang.