Kek Keju Kapas



Bahan bahannya


  • 140 gm gula halus
  • 6 biji putih telur
  • 6 biji kuning telur
  • 1/4 sudu cream of tartar
  • 250 gm krim keju
  • 50 gm mentega
  • 100 ml susu segar
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 60 gm tepung kek
  • 20 gm tepung jagung


Cara penyediaannya


  1. Cairkan krim keju, mentega dan susu di atas air guna teknik double boiler. Biarkan sejuk sedikit.
  2. Masukkan tepung jagung, tepung kek dan gula. Kacau sehingga ia sebati.
  3. Masukkan kuning telur dan jus lemon.
  4. Dalam bekas asing, pukul putih telur dan cream of tartar sehingga kembang sedikit.
  5. Satukan kedua2 adunan tadi.
  6. Tuang adunan ke dalam acuan yang telah ditaburkan sedikit tepung.
  7. Steam bake pada suhu 160 C selama 1 jam 1minit atau sehingga masak.


SELAMAT MENCUBA.

SHARE BERSAMA RAKAN ANDA.