Ayam Grill Bersos Cendawan


Bahan bahan :


Bahan A (Ayam Grill)

  • 1  ekor ayam -  potong 4
  • 1  kiub ayam
  • 3 ulas bawang putih  - tumbuk kasar
  • 1 cm halia - tumbuk kasar
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Serbuk lada hitam kasar, oregano - secukup rasa
  • Sedikit minyak masak / olive oil


Bahan B (Sos Cendawan)

  • 1 paket cendawan butang
  • 1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
  • 1 ulas bawang putih - cincang halus
  • 1/2 tin air -guna tin prego
  • Kiub ayam - secukup rasa
  • Sedikit  minyak masak


Cara memasak :


Bahan A


  1. Basuh dan bersihkan ayam.
  2. Bahagian dada/isi cucuk sedikit dengan garfu supaya bahan perapan meresap dalam ayam.
  3. Lumurkan kiub ayam, lada hitam dan lada sulah dengan kepingan ayam (bergantung pada saiz ayam)
  4. Gaulkan sos tiram,  kicap manis, bahan tumbuk dengan ayam.
  5. Letak sedikit olive oil supaya cendawan tak terlalu kering.
  6. Perap ayam lebih kurang 1 jam atau lebih. (perapan semalaman adalah terbaik)
  7. Bakar daging sehingga masak sepenuhnya. Pastikan guna api kecil supaya daging masak sekata dan elak hangus.

Bahan B


  1. Bersihkan dan hiris nipis cendawan butang.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan kekuningan.
  3. Masukkan hirisan cendawan, tumis sehingga layu.
  4. Masukkan sos carbonara dan sedikit kiub ayam , tambah sedikit air
  5. Kacau sehingga pekat dan  cukup rasa.
  6. Sudah siap.


SELAMAT MENCUBA.